Kaviaar uit Sardinie
Vraag een willekeurige
Italiaan naar bottarga en zijn ogen beginnen te stralen. Het is een gewilde
delicatesse in Italie. Buiten de Italiaanse grenzen is de bottarga een stuk minder
bekend. Toen ik voor het eerst bottarga at dacht ik dat Andrea visvoer door de
pasta had gegooid. Inmiddels weet ik dat bottarga een heel bijzonder product is wat je moet leren waarderen.
Wat is bottarga
het precies? Het is, net als kaviaar, gemaakt van visseneitjes. Maar inplaats
van de steur komt de bottarga van de muggine. Sardinie is traditie getrouw een van de
belangrijkste producenten van bottarga van muggine. Volgens veel Sarden komt de beste bottarga uit
Cabras, een plaatsje ten noorden van Oristano. We besluiten de proef op de som
te nemen en brengen een dag door in Cabras. We volgen het hele proces, van de visserij tot het eindproduct. Op zoek naar bottarga!
We melden ons
sochtends vroeg om 7 uur bij de visserij. Een ploeg van zo’n 10 mannen staat al
te trappelen langs de waterkant. Het zijn geen jonge jongens, zoals ik
verwachtte, maar overwegend oude rotten. De een nog ruiger dan de ander. Al rokend
kijken ze over het water. Klaar om aan te vallen.
Het systeem werkt
als volgt: een groot oppervlakte in de vorm van en U wordt afgezet door middel van ijzeren structuren. Er kan wel water doorheen maar geen vissen. Op een bepaald moment wordt de ingang afgesloten en zit de muggine, die
nietsvermoedend van de zee naar de waterplas zwemt om eitjes te leggen, in de val. Deze ruimte wordt ook wel la camera della morte (de kamer van de dood) genoemd.
Vier mannen gaan het water in met
een enorm net en langzaam worden de vissen klemgedreven. Op het moment dat de
vissen door hebben dat ze geen kant meer op kunnen beginnen ze in paniek te
springen. Dit resulteert in een oorverdovende waterdans met overal plonsende
vissen. De mannen in het water kijken niet op of om want die zijn het gewend.
Er steekt er zelfs 1 een sigaret op in het water.
De andere vijf mannen staan aan wal met grote schepnetten om de vis in op te vangen. De spartelende massa wordt in grote emmers geschept en meteen afgevoerd naar de bottargaproducent.
Af en toe wordt er een klein visje terug gegooid of appart
gelegd. Ik vraag aan 1 van de mannen waarom ze dat doen. Hij vertelt dat er iedere
dag een gehandicapte meeuw visjes komt halen. Grappig dat deze ogenschijnlijk ruige
mannen zich druk blijken te maken over een gehandicapte vogel.
Na een tijdje nemen
we afscheid van de vissers en volgen de truck die de vis wegbrengt. We komen in
een klein bottarga productiehuis terecht. Een oude, gepassioneerde meneer legt
ons uit hoe de eierzakken uit de vis worden gesneden en in zout worden gelegd.
Vervolgens worden de nog vochtige eierzakken uigespreid op houten planken. Als ze gedroogd zijn worden ze opgehangen tot ze klaar zijn voor de verkoop.
Je kunt bottarga in zijn geheel
kopen, dan heet het baffo (snor). Gemalen is ook mogelijk. De prijs ligt vanaf de 130 euro per kilo.
Italianen
gebruiken de botarga vooral om door de pasta te doen. Een klassieker is bijvoorbeeld spaghetti con vongole e bottarga. Een echte aanrader voor visliefhebbers!
is een echte klassieker en een aanrader voor visliefhebbers!
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
De andere vijf mannen staan aan wal met grote schepnetten om de vis in op te vangen. De spartelende massa wordt in grote emmers geschept en meteen afgevoerd naar de bottargaproducent.
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
foto:Andrea Margelli |
is een echte klassieker en een aanrader voor visliefhebbers!
This Page
has moved to a new address:
Sorry for the inconvenience…
Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage