maandag 2 december 2013

Romeinse schatten op Sardinie

Je zou het misschien niet verwachten maar op Sardinie stikt het van de Romeinse opgravingen. De rijke geschiedenis van het eiland is vrij onbekend en ligt vaak letterlijk voor het oprapen. Vele volkeren hebben het eiland bezocht en hun sporen nagelaten. De Nuraghes van Sardinie zijn hier een beroemd voorbeeld van. Maar dat het eiland ook een schat aan Romeinse ruïnes heeft weten minder mensen.
foto:Andrea Margelli
Dat heeft ook zo zijn voordelen: je hoeft bijna nooit in de rij te staan of je te verdringen tussen de toeristen met camera's. Soms ben je zelfs de enige bezoeker van de siti archeologici waardoor de geschiedenis nog meer tot leven komt. Je kunt een boek lezen op een omgevallen pilaar of met je blote voeten over de duizend jaar oude stenen lopen.

foto:Andrea Margelli
Tharros is zo'n plek. Buiten het hoofdseizoen zijn er vaak maar een handje vol toeristen te vinden. Het is een van oorsprong Fenicische nederzetting die vervolgens door de Carthagers is uitgebreid tot een stad. De Romeinen hebben op hun beurt de stad beïnvloed waardoor er een mix van stijlen is ontstaan.  De structuur van Tharros is niet zoals veel Romeinse steden rechtlijnig en geordend maar chaotisch. De Carthagineze basis is duidelijk terug te zien.

foto:Andrea Margelli
Een andere bijzondere plek is Nora. Nora was 1 van de belangrijkste steden van Sardinie tijdens de Romeinse overheersing. Met zijn twee havens kon de stad altijd worden bereikt, ongeacht de windrichting. Ook deze stad heeft Fenicische en Carthagineze wortels en er zijn zelfs Nuraghische sporen gevonden. Maar het waren de Romeinen die de stad lieten opbloeien tot hoofdstad van Sardinie.

foto:Andrea Margelli
 Een gedeelte van de stad ligt inmiddels onder water omdat het zuiden van Sardinie heel langzaam "opgegeten" wordt door de Middellandse Zee. Ook in het binnenland ligt waarschijnlijk een groot deel van de stad onder de grond.

foto:Andrea Margelli

Er zijn prachtige mozaïek vloeren te bezichtigen in het oude theater en in de thermen. Ooit was de stad compleet van marmer maar de piraten hebben door de eeuwen heen bijna al het marmer weggeroofd. De basismuren zijn echter zo sterk dat, ook al zijn ze soms omgevallen, de structuur in tact blijft.

foto:Andrea Margelli

foto:Andrea Margelli
De laatste Romeinse schat die we hier bespreken is de tempel van Antas. Midden in het glooiende berglandschap van Iglesiente doemt ineens een indrukwekken bouwwerk op. Een enorme tempel.

foto:Andrea Margelli
Deze tempel is gesticht door de Feniciers en werd gewijd aan de god Sid, de voorvader van de Sarden. De tempel was een symbool voor de verbondenheid tussen de Sarden en de Carthagers. Later bouwden de Romeinen de tempel over op de Fenicische basis.

foto:Andrea Margelli
Ook hier is een mozaïekvloer te zien en kun je letterlijk in de tempel stappen. Zeker in het naseizoen zijn er relatief weinig toeristen.

foto:Andrea Margelli
Er zijn nog veel meer mooie opgravingen en bouwwerken maar die moeten jullie zelf maar gaan ontdekken!

foto:Andrea Margelli



This Page

has moved to a new address:

http://opzoeknaaritalie.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service

1 reacties:

Op 6 december 2013 om 09:39 , Blogger Unknown zei...

Superleuk blog: beknopt en mooi beeldmateriaal.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage